Общообразователни

БОЖЕСТВЕНАТА ЛАВАНДУЛА- ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане  на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съедининие, а е сложна смесица от естествени фотохимикали, вкл. линалол и линалилацетат.  Впоследствие то намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други. Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания.  Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята. Освен линалол и линалилацетат, то съдържа още гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол,кумарин и др. Най-ценният от естерите  е линалилацетатът, в зависимост от условията на отглеждане на растението този естер варира от 30 до 60 %.

В кулинарията

Лавандуловите съцветия са богати на нектар, от които пчелите правят висококачествен мед, който от своя страна се предлага на световните пазари като премиум продукт. В някои страни съцветията се захаросват и се използват като украса на торти. Често лавандулата се смесва с черен, зелен или билков чай, добавяйки свеж и релаксиращ аромат и вкус. В Съединените щати от лавандулата се прави сироп, а сушените лавандулови пъпки се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. „лавандулова захар”.

В медицината

Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловот масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. Днес тя се използва широко с други билки и ароматерапия. В  народната медицина запарка (отвара) от лавандула се използва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Лавандуловите съцветия отблъскват насекомите, а няколко капки масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, облекчаване на тревожността и релаксация. Също така се счита, че помага за лечение на различни общи заболявания като слънчеви изгаряния и удар. Като компонент в масажни смеси или спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми.

За здравна профилактика.

Лавандуловото масло може да бъде мощен алерген, но не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. Също така, прилагано външно то има цитоксичен ефект върху клетките на човешката кожа в концентрация 0,25%. Като цяло лавандулата влияе доста благоприятно върху човешкия организъм. Притежава нервноуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогенно действие, последното от което се дължи на терпинеола. Маслото и/или спиртни разтвори се използват профилактично при неврастении, сърдечни неврози и мигрени. В нашата народна медицина се използва и  дори при шизофрении, парализи, газове в червата, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие и стомашно-чревни колики. Профилактично се препоръчва да се използва под фор­мата на запарка – една супена лъжица сух цвят се полива с около 250 милилитра кипяща вода и се оставя да се накисне за 2 часа. Приема се по една винена чаша до три пъти на ден.

Други приложения. Съцветията в сухо състояние  се използват за аранжировки от цветя и растения. Поставени в специални сашета се използват също и за ароматизиране на бельо и дрехи и против молци, като отдавна е изместил нафталина в това отношение.

С опияняващия си аромат и тъмновиолетови цветове, растението е давало своя принос най-вече в козметичните процедури, успокоявайки кожата и ароматизирайки я. Лавандулови цветчета са се посипвали във ваните на богатите римляни и царските особи, а гърците скоро научили как да ги преработват в парфюм.

С течение на времето, хората са установили и много други действия на благоуханното растение, които влияят положително върху човешкия организъм, като лек срещу изгаряния, морска болест и кръвотечение, използва се в медицината, козметиката, кулинарията и градината.

Бори се с инфекциите и намалява болката

Танините, които се съдържат в лавандуловите цветчета, преборват бактериите, действат благоприятно върху всякакъв вид рани и предотвратяват инфектирането им. Освен това лавандуловото масло спомага и за подтискане на нервните импулси, които са отговорни за болката. Ако прибавите само десетина капки лавандулово масло към 150 мл вода, ще получите натурално и ефикасно лекарство, с което да промиете инфектираното място и да го излекувате бързо.

Успокоява болките в стомаха

Чаят от лавандула е интересен начин за модификация на лечебното растение, за да се използват качествата му. Той действа благоприятно върху храносмилателната система, като отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и намалява спазмите в цялата коремна област. За да облекчите болките, трябва само да запарите 2 чаени лъжички свежи или сушени лавандулови цветчета в чаша гореща вода за десетина минути, да добавите лъжичка мед и да се насладите на уникалния вкус и аромат на чая.

Лекува акне

Благодарение на антибактериалното и антисептичното си действие, лавандулата е често предпочитано средство за решаване на проблема с акнето и с други кожни възпаления. Тя лекува бързо, като успокоява зачервяването и възпалението и дезинфекцира кожата, без да остават белези.

При сърбеж по кожата

Ако вие сте от хората, които са като магнит за комари, то лавандуловото масло е вашият най-добър приятел. Етеричното масло е естествено противовъзпалително средство, което премахва успешно сърбежа, предотвратява зачервяване и подуване. Капнете една или две капки на мястото на ухапването и изчакайте около 15 минути, докато попие. (Спрете, ако мястото стане по-зачервено и раздразнено.) Това трябва да се повтори на всеки шест до осем часа за следващите 24 часа.

Намалява стреса

В Япония са доказали, чрез научни изследвания, че линалолът – вещество съдържащо се в лавандулата, успокоява нервите, премахва натрупалото се напрежение и помага за намаляване на стреса. Веществото се съдържа в аромата на лавандуловите цветчета, затова може просто да засеете лавандула в двора си и да се наслаждавате на благоуханието и красотата й. За да се отървете от стреса в ежедневието може също да разпръснете лавандула из стаята, да си направите ароматна вана с листенца от растението или с лавандулово масло и да релаксирате.

Лекува емоционалните раздразнения

Както споменахме, молекулите на линалола се съдържат в аромата на цветчетата. Те стимулират нервите и балансират централната нервна система. Това прави лавандулата естествено и натурално средство срещу стрес, паника, депресия и отпадналост. За да се възползвате от това действие на растението, използвайте лавандулово масло за масажи по цялото тяло, най-вече около гръбначния стълб и към врата, правете си инхалации с него или просто капнете малко на ръцете си и го вдишвайте.

Свързано изображение

Лекува главоболие

Казват, че Кралица Елизабет I е пиела чай от лавандула, защото е влияел положително върху честите й главоболия. За да успокоите болките в главата, изпийте чаша чай от лавандула или нанесете лавандулово масло по челото и слепоочията си с масажиращи движения, като избягвате зоната около очите.

Действие:
Антисептично, отхрачващо, имуностимулиращо, успокояващо, спазмолитично, подхранващо клетките и стимулиращо тяхната регенерация, диуретично, изпотяващо, дезодориращо.

Приложение:
При простуда, хрема, бронхит, главоболие, нарушен сърдечен ритъм, повръщане, гадене, метеоризъм, безсъние, стрес, вагинит, артрит, рани, кожни язви, изгаряния, измръзвания, натъртвания, ухапвания от насекоми, псориазис, гъбички, акне, херпес, пърхот.

 

Още за БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА 10 мл. (BIOHERBA ESSENTIAL LAVENDER OIL 10 ml.), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30050004/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0-10-%D0%BC%D0%BB

Може да разгледате нашите предложения на продукти с лавандула:

https://naturallife.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8/nurs-lokman-hekim/

https://naturallife.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8/prof-saracoglu/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.