Общообразователни

Здравословни есенни рецепти с ябълки и смокини

Да отпразнуваме вкуса на есента като предложим на трапезата на семейството си чинии, пълни с есенни плодове. Пресни ябълки и смокини – със свежестта и разкошния си вкус питателните плодове на сезона обогатяват диетата ни. Ето две здравословни есенни рецепти, които ще ни помогнат да обогатим менюто за седмицата.

Ябълки

Поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далече” е достатъчна, за да ни насочи към тези емблематични есенни съкровища сред плодовете. Ябълките са с ниско съдържание на калории и богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които могат да ни предпазят от хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, рак, диабет и болестта на Алцхаймер. С внушителното количество разновидности на този вкусен плод, нямаме извинение да не изяждаме по 1-2 ябълки всеки ден.

Резултат с изображение за пай с ябълки

Рецепта за холандски ябълков пай

Необходими продукти:

1 опаковка от 170 г блат за пай с непресято брашно
1 яйце, разбито
5 ½ чаши обелени пресни ябълки, нарязани
1 с.л. лимонов сок
½ чаша бяла захар
¼ кафява захар
½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. сол

За топинга:

¾ чаша брашно
¼ чаша захар
1/3 чаша маргарин

Начин на приготвяне:

Загряваме печката на 190 градуса. Намазваме блата с яйчен белтък и го изпичаме върху оризова хартия, докато не се зачерви – около 5 минути, след което го изваждаме от огъня. В купа смесваме ябълките, лимона, захарта, брашното, подправките и солта, разбъркваме добре и изсипваме сместа върху блата. Отделно смесваме съставките за топинга, докато стане ронлива смес, и намазваме пая отгоре. Печем върху оризова хартия в продължение на 50 минути или докато пълнежа започне да ври. От посочените количества се получават 8 порции.

Смокини

Сочните пресни смокини са един от най-добрите източници на фибри сред плодовете и зеленчуците. Този есенен плод е богат на калий и манган, както и на други здравословни хранителни вещества. Смокините помагат да се предпазим от сърдечни заболявания и някои видове рак, подкрепят костите и очите и контролират кръвната захар.

Рецепта за смокинов пай

Необходими продукти:

1 изпечен блат за пай
350 г пресни смокини, изчистени и нарязани на четвъртини
2 разбити яйца
¼ чаша захар
¼ ч.л. сол
3 белтъка

Начин на приготвяне:

Поставяме смокините в тенджера и ги покриваме с вода. Варим ги на средно силен огън 2-3 часа или докато омекнат като добавяме още вода, ако е необходимо. Когато са готови, загряваме фурната до 170 градуса. Смесваме двете яйца със солта и с 2 с.л. захар и изсипваме сместа в тенджерата при плодовете. Разбъркваме, докато премахнем всички бучки. Продължаваме да варим сместа на бавен огън, докато сместа се сгъсти, което ще отнеме 8 до 10 минути. След това я изсипваме върху предварително изпечения блат на пай. Разбиваме белтъците, смесваме ги с останалата захар и покриваме със сместа пая. Печем го 10-15 минути или докато белтъците леко се зачервят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.