Общообразователни

КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ТИПА НА НАШАТА КОЖА

Има четири основни типа здрава кожа: нормална, суха, мазна и комбинирана кожа. Типът на кожата се определя от генетични фактори. Състоянието на кожата обаче може да варира в зависимост от различни вътрешни и външни фактори, на които е изложена.

Разбиране на четирите типа кожа: нормална, суха, мазна и комбинирана

Ако имате нужда от помощ за определяне на типа си кожа, тестът за кожата може да е полезен инструмент за това как най-добре да се грижите за нея. За по-точно определяне може да се свържете с дерматолог или фармацевт.

 

Нормалната кожа

Нормалният тип кожа на лицето е свойствен само за напълно здравите хора, което се среща много рядко. Главната особеност на нормалната кожа е гладкостта и еластичността й.

По нея няма белези от акне, мазен блясък, черни точки и разширени пори. Кожата не изпитва дефицит, и за това активното ползване на козметични средства и различни процедури не е необходимо, дори вредно. Но в същото време за нормалния тип кожа е необходимо системно поддържане. Около 40-те години кожата изчерпва своите ресурси, като губи гъвкавостта и еластичността си.

Сухата кожа

Основните притежателки на суха кожа са блондинките (това свидетелства за недостиг на минерали) и жените на средна възраст. При младите момичета тя изглежда напълно нормално, и никак не е лесно да се определи, че кожата е суха. Мастните жлези при този тип работят недостатъчно и ако се поддържа нередовно, често се появява усещането за опъване, лющене и се появяват алергични реакции.

Резултат с изображение за нормална кожа

Възможно да се предизвикат възпаления и да се появят ранни бръчки. Сухата кожа е доста чувствително към рязката промяна на температурата, както и към кремове, лосиони и сапуни със съдържание на спирт. За това е важно да се научите правилно да се грижите за този тип кожа, за да удължите младостта си.

Мазната кожа  

Най-често мазната кожа се среща у подрастващите в периода на полово съзряване, когато се извършва хромонална промяна в организма. Мазната кожа не случайно се нарича проблемна, защото се нуждае от постоянна грижа (повече и по-засилена от останалите типове). Основната причина е активността на мастните жлези и недостига на подхранващи вещества.

Бременните жени, а също и жените, в чиито организъм има повишено количество от мъжкия хормон тестостерон, също могат да имат мазна кожа. Този тип лесно може да се определи по мазния блясък, силно забележимите разширени пори, раздразнения и черни точки. Мазния тип кожа повече от останалите е склонен към различни възпаления и раздразнения. Въпреки, че има и положително свойство – с годините, структурата на мазната кожа става по-добра и по-бавно старее. Притежателите на мазна кожа е важно правилно да я подхранват и да изключат възможността от вътрешни заболявания.

Резултат с изображение за нормална кожа

Смесената или комбинирана кожа

Комбинираната (смесена) кожа най-често се среща при хора на възраст между 25-35 години. На определени участъци при този тип се наблюдава силно изсушаване по бузите, около очите, а в същото време, по носа и брадичката доминира мазен блясък. Смесената кожа се нуждае от комплексна грижа, заради това, че в различните части на лицето, тя реагира по различен начин – мазни кремове не бива да се нанасят в Т-зоната, а в същото време не бива да се ползват лосиони, съдържащи спирт в останалите части.

Зрялата и старееща кожа

Зрялата и отпускаща се кожа се появява след 40-те. Кожата има здрав вид, но вече е по-малко гъвкава и опъната, в следствие на понижената активност на мастните жлези тя става по-суха и се появяват първите бръчки. За зрелия тип кожа са необходими средства за хидратиране, подхранване, а също и съдържащи биоактивни вещества за борба с бръчките. Скрабовете и пилингите значително помагат на кожата да се освободи от мъртвите клетки, тъй като с възрастта процеса на обновление на клетките се забавя.

Увисналата кожа се характеризира със загубата на гъвкавост. Бръчките стават по-дълбоки. Кожата става по-тънка и по-суха, склонна към появата на пигментни петна. Такава кожа се нуждае от интензивно подхранване, ползване на активни средства с лифтинг ефект и засилена защита от UV – лъчите.

Предлагаме Ви колкция от натурални и органик продукти и декоративна козметика за лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.