ЗДРАВЕ

Кои храни провокират акнето?

Самочувствието на страдащите от акне силно намалява, често те се изолират и дори изпадат в депресия. Но надежда има, все повече хора успешно се лекуват с напредването на технологиите и медицината.

Първата стъпка е да се намери добър специалист дерматолог, който да поеме лечението. А то е дълго, изисква се търпение и постоянство, но си заслужава.

Втората стъпка е да ограничите приема на определени храни и разбира се, ако приемате лекарства да потърсите адекватна консултация относно възможността тези медикаменти да са повлияли негативно върху чистотата на кожата Ви.

Резултат с изображение за АКНЕ

Причините за поява на акнето са много – хормонални проблеми, наследственост, големина на мастните жлези, възпалителни изменения, някои лекарства, специфични бактерии и др.

Проведено проучване при близо 50 000 човека установява, че тези, които консумират 3 и повече чаши мляко дневно (независимо какво), имат по-силно изразено акне, отколкото тези, които почти не консумират мляко – по чаша седмично или по-рядко. Предполага се, че основният виновник са хормоните в млякото.

Известно е, че кравите се третират с хормонални препарати за по-големи количества мляко. Някои съставки от млякото имат инсулиностимулиращи свойства, увеличава се инсулиновият растежен фактор 1, а той, от своя страна, повишава тестостерона. Последният е известен с негативното си влияние върху тежестта и протичането на акнето.

Други храни, влошаващи акнето, са тези с висок гликемичен индекс (бързо повишават кръвната захар) – кристална захар (в безалкохолните напитки, тестени изделия, сладолед, особено в енергийните напитки), бял хляб, бял ориз, картофи, много сладки плодове като диня например, макаронени изделия.

И обратно, храните с нисък гликемичен индекс подобряват протичането на акнето. Това са зеленчуците, плодовете, бобовите растения, пълнозърнестите изделия, суровите ядки, нетлъстото крехко месо, нетлъста риба.

За сочения като виновник за акне шоколад няма категорични данни, че влошава болестта. Особено ако е черен, с над 70% какао, тоест с малко захар и млечни продукти.

Разбира се, всичко е много индивидуално. Но е факт, че хора, които съчетават лечението с диета без мляко и сладки храни, с намален прием на месо, хранещи се със здравословна храна, включваща много зеленчуци и плодове, имат забележителни резултати.

ЕТО МАЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ХРАНАТА, КОЯТО ПРИЕМАМЕ И ДО КАКВА СТЕПЕН ТЯ Е ВИНОВНА ЗА ПОЯВАТА НА АКНЕ

Млечните продукти могат да причинят появата на акне
ВЯРНО
Различните проучвания показват различни резултати, но има доказателство, че повишеният прием на млечни продукти може да причини акне. Докторите не знаят точната причина, но действащата теория е, че виновници са хормоните в млякото. Опитайте се да намалите приема на мляко и млечни продукти (без да прекалявате) и вижте как реагира кожата ви. И не забравяйте, че протеиновите шейкове действат като високо концентрирано мляко!

Резултат с изображение за СИРЕНА МЛЯКО

Изследвания доказват връзката между консумацията на сирене и акнето. Основният проблем със сиренето идва от високото съдържание на хормони в суровината. Консумацията на сирене може да доведе до хормонален дисбаланс. Повишеното количество хормони, циркулиращи в организма, стимулират работата на клетките в космено-мастния фоликул и така се образуват кератинови тапички, които пречат освобождаването на масния секрет от кожата. Това води до възпалителен процес и образуването на акне.

Шоколадът причинява пъпки
ВЯРНО
Всеки човек е различен, затова избягвайте до колкото можете приема на шоколад, ако мислите, че предразполага появата на несъвършенства по кожата ви. Все пак имайте в предвид, че няма доказателство шоколадът да причинява акне. А натуралният шоколад е пълен с антиоксиданти, които помагат за благоденствието на кожата!

Свързано изображение

Шоколадът е с висок гликемичен индекс. Това означава, че е способен бързо да повиши кръвната захар. Освен това, съдържа голямо количество прости въглехидрати. Това повишено количество захар в кръвта стимулира масната секреция, а тя засилва възпалителните процеси.

Ако все пак не можете да се откажете от шоколада, изберете възможно най-черния. По-тъмният шоколад съдържа повече антиоксиданти, полезни за организма ви, по-малко количество мляко и ще съдържа значително по-ниско количество захар.

Сладките и тортите могат да доведат до поява на пъпки
ВЯРНО
Последните проучвания показват, че храни с висока концетрация на Глитамичен индекс, които повишават кръвната захар, могат да влошат акнето. Знаем, че е трудно, но за да бъде кожата ви в добро състояние, се придържайте към пълнозърнести храни.

Приема на много вода ще изчисти акнето
ГРЕШНО
Без съмнение, подходящата хидратация е изключително важна за цялостното състояние и здраве на кожата. Но за съжаление, пиенето на много вода няма да изчисти порите ви само по себе си (де да беше толкова лесно!).

Рибното масло е приятел на кожата ви
ВЯРНО
Рибното масло е богато на Омега 3 мазнини, които помагат за успокояване на инфекциите по цялото тяло, включително и на най-големия ни орган – кожата. Опитайте се да включите в диетата си сьомга или риба тон поне няколко пъти в седмицата. Ако не обичате риба, то орехите също са добра алтернатива.

Витамините и минералните добавки помагат за изчистването на акне
ГРЕШНО
Главните причини за появата на акне са основно хормонални и не са свързани с недостиг на витамини и минерали. Но балансираната диета с много плодове и зеленчуци снабдява кожата с важни съставки, които помагат за заздравяването на пъпки и несъвършенства. Чинията, пълна с цветове е добро начало, тъй като плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, които поддържат кожата здрава и устойчива на влияния.

Мазните храни като пица и пържени картофки
предразполагат появата на акне
ГРЕШНО
Често срещан мит за акнето е, че приемането на мазни храни значи повече омазняване на кожата, но всъщност няма пряка връзка между двете.

Резултат с изображение за МАЗНИ ХРАНИ

Все пак диетата, включваща вредни мазнини, може да действа негативно на органите в тялото, както и на кожата. На кратко, пицата и картофките няма да причинят акне, но балансираният прием би запазил тоноса на цялото тяло в по-добро състояние.

Алкохолът предразполага към появата на пъпки
ГРЕШНО
Няма точно доказателство, че пиенето на алкохол има връзка с появата на акне. Но със сигурност влияе на зачервяването на кожата, тъй като свива кръвоносните съдове и има дехидратиращ ефект. Затова винаги пийте алкохолни напитки в умерени количества.

Хлябът предразполага към появата на пъпки
ВЯРНО

Резултат с изображение за ХЛЯБ

Когато става дума за акне-причиняващи храни, основният виновник в хляба е глутенът. Глутенът, сам по себе си, може да причини увреждане на ганглиите, образуващи абсорбиращата повърхност на тънките черва, но освен това увеличава системното възпаление в организма – една от основните причини за акне е възпалението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.