ПАНАКОТА С КИСЕЛО МЛЯКО И ПЛОДОВЕ
Необходими продукти:
800 гр. кисело мляко
500 гр. сезонни плодове – за зимата може да използвате според вкуса Ви киви, банани, портокали
180 гр. кафява захар
180 гр. пудра кафява захар
1 лимон
1 пакетче желатин
30 мл. вода
1 ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Избраният плод се почиства и се нарязва на едри парченца, поставя се в касерола и се добавя едрата захар и ½ ч. ч. вода. Поставят се на котлон за 10 минути, а след изтичане на времето се прецеждат през цедка. Получената плодова смес се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок. Разбърква се, сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес. Желатинът се накисва в 30 мл. вода и щом набъбне се загрява за 15 секунди в микровълнова печка. Разбърква се добре и се добавя към останалите продукти. Сместа се поставя в красиви стъклени чаши и се охлажда в хладилник за 2 часа. Панакотата може да се сервира и без чаши, като за целта поставете сместа във формички за крем карамел. А при изваждането от хладилника залейте дъното с гореща вода и обърнете в чинии.
ТАРТАЛЕТИ С МЕД И ЯДКИ
Необходими продукти:
300 гр. пълнозърнесто брашно
200 гр. краве мляко и още 80 гр. за плънката
1 яйце
50 гр. кафява захар
300 гр. мед
150 гр. бланширани белени бадеми
150 гр. макадамия
150 гр. орехи
Начин на приготвяне:
Брашното се стрива с маслото, докато се получат трохи. Яйцето и захарта се разбъркват и се добавят към маслените трохи. Така полученото тесто се замесва и се оставя в хладилник за 1 час, покрито с фолио. Тестото се разточва и се разпределя във формички за мъфини. Медът и маслото за плънката се смесват и се загряват. Когато маслото се разтопи, се добавят ядките и се готвят 10 минути на слаб огън, след което се сипват във формите. Тарталетите се пекат за 20 минути на 180º.