Общообразователни

Билки и растения за доброто функциониране на лимфния поток

Лимфната система е в основата за очистване на междуклетъчните пространства и част от имунната ни система. Нейната функция е да филтрира кръвта, да произвежда бели кръвни телца, защита срещу болести, да върне протеина към сърдечно съдовата система. Лимфната система включва далак, тимусна жлеза (ендокринна жлеза), апендикс, сливици, лимфни възли и съдове и лимфна тъкан. Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактериалните агенти и други чужди субстанции, попаднали в тялото, се отделят и изхвърлят. Пречистената лимфа се връща наново в лимфната мрежа. Лимфната система е отговорна за отстраняването на отпадъците, токсините и вредните материали / организми от тъканите на нашето тяло, включително и излишната мазнина. Тази нейна функция оказва голямо влияние в превенцията на натрупването на мазнини и целулит. Проблемът има двустранно проявление. От една страна, ако излишната мазнина не се отстранява, тялото реагира, като съхранява още по-големи запаси от мазнина.

Резултат с изображение за лимфна система

Задръстването на лимфната система води до много болести, например като алергии, синузит, артрит, рак, колит, лупус (вълчанка), напълняване и кожни проблеми. Също може да бъде причина за отоци (събиране на вода), липса на енергия, констипация (запек), запушени синуси, болки в кръста, болки по цялото тяло и чувство за слабост, отпуснатост. Когато лимфната система не работи правилно, телата ни не могат да премахват токсините, да се борят с вирусни, гъбични и бактериални заболявания или да регулират количеството течност в нашите тъкани. За да можем да постигнем максимално здраве, тази система трябва да функционира добре и лимфната течност да тече.

От друга страна, ако не се освобождаваме от токсините, мастните клетки се притичат на помощ да спасят тялото от “отровите” и капсулират нежеланата материя, като допълнително поощряват съхранението на ненужна мазнина в нежелана от нас форма. Поддържането на здрава и функционална лимфна система не само е гаранция за нашето здраве, но може да ни помогне и за по-ефективното премахване на токсичните източници на болки, мастни депозити и целулит.

Свързано изображение

Моят съвет – Започнете сега! Може да подобрите състоянието на лимфната си система като избягвате токсини, химикали и трудносмилаеми храни – основно преработени храни, с високо съдържание на изкуствени съставки, консерванти и други подобрители и овкусители.

Следващата стъпка е да започнете да включвате повече от следните храни към менюто си:

Вода – Да, водата не е храна, но е жизненоважна за живота. Пийте много вода, най-добре дестилирана. Водата предотвратява сгъстяването на лимфната течност и поддържа лимфопотока.

Боровинка – червената боровинка е отличен емулгатор на мазнини. Консумацията й подпомога разграждането на излишната мазнина, за да могат лимфните съдове да я разнесат. Изберете свежи плодове и сокове от червени боровинки, а не подсладени, пастьоризирани или преработени такива.

Нарът спомага за движението на лимфата през есента, а цвеклото и боровинките поддържат здравословен лимфатичен поток през зимата.

Резултат с изображение за ядки и семена

Зеленолистни – Хлорофилът, зеленото хранително вещество, което улавя слънчевата светлина, има мощни прочистващи свойства и благоприятни ефекти върху кръвта ни, а оттам и върху лимфната течност. Включете ежедневно в менюто си тъмно зелени зеленчуци – най-добрият източник на хлорофил, като спанак, пшенична трева, ечемична трева, зеленчуци от ряпа, листа от глухарчета, броколи и синапени зеленчуци.

Ядки и семена – Основните мастни киселини, здравословните мазнини, които се намират в семената като чиа, всички видове ядки, зехтин, кокосово масло, кокосов орех и авокадо, играят значима роля в борбата с възпаленията. Те също така укрепват съдовата тъкан, спомагат за усвояването на мастноразтворими витамини и минерали и спомагат за отстраняването на мастноразтворимите отпадъци.

Адаптогенните билки – хидрастис, ехинацея и астрагалус са три билки, които спомагат за облекчаване на възпалението и задръстванията на лимфните възли и съдовете.

Чесън – Чесънът повишава имунната система и се бори с вредните микроби. Подобрява кръвообращението и подпомага изчистването на токсините.

Резултат с изображение за билки растения

Джинджифил – Джинджифилът има благотворно въздействие върху храносмилането и кръвообращението, две системи, които са свързани директно с лимфната система.

Куркума – Куркумата е свързана с джинджифила. Тя спомага за намаляване на възпаленията, разрежда кръвта и подобрява циркулацията.

Морски водорасли – Морските зеленчуци подпомагат детоксикацията на тялото и премахването на излишната течност, която може да се натрупа в тъканите и да забави лимфната система. Водораслите, също така,  съдържат йод, който поддържа здрава лимфната система.

Цитрусовите плодове подпомагат хидратацията на организма. Те съдържат мощни антиоксиданти и ензими и спомагат за очистването и защитата на лимфната система.

По принцип пресните сокове от всякакъв вид плодове и зеленчуци ни хидратират и ни доставят  изобилие на ензими и антиоксиданти.

Резултат с изображение за цитруси

Все пак, моят съвет е: Не разчитайте само и единствено на добрите храни! Поддържайте лимфната си система здрава, като включите в дневния си режим и дихателни упражнения. Те създават специфично движение, което придвижва лимфната течност по-ефективно, като зарежда тялото с кислород и стимулира циркулацията. Наградете се и с приятен масаж, за да раздвижите застоялата телесна течност обратно в лимфната система, да изхвърлите токсините, както и да увеличите настроението си едновременно. Както вече отбелязахме, физическата активност е важна и за лимфната система, защото последната разчита на движението на тялото, дишането и контракциите на всички наши мускули, за да поддържа активен лимфния поток.

Накратко, полезните храни:
• Плодовете, особено боровинките, помагат на лимфната система, червата и бъбреците да се отърват от различни видове вредни токсини. Те са пълни с антиоксиданти и много други хранителни вещества;
• Зеленчуците, особено зеленолистните (поради съдържанието си на хлорофил);
• Ленено масло;
• Спирулина;
• Орехи;
• Бадеми;
• Бразилски ядки;
• Лен или Чиа;
• Авокадо.
Тези храни са богати на важни витамини, минерали, антиоксиданти, мастни киселини и други полезни фитонутриенти, които подпомагат  доброто функциониране на нашата лимфа и процеса на  прочистване телата ни. Суровите плодове, зеленчуци и техните пресни сокове осигуряват и мощни ензими и киселини,  които допълнително очистват  лимфната ни система.

Храни, които трябва  избягваме

• Захар, изкуствени подсладители
• Месо
• Консерванти
• Преработени храни
• Храни с високо съдържание на сол
• Бонбони и тестени изделия
Всички тези храни произвеждат токсични отпадъци и могат да запушат нашата лимфна система.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.