ЗДРАВЕ

Вкусни и здравословни зимни десерти

ПАНАКОТА С КИСЕЛО МЛЯКО И ПЛОДОВЕ

Необходими продукти:

800 гр. кисело мляко

500 гр. сезонни плодове – за зимата може да използвате според вкуса Ви киви, банани, портокали

180 гр. кафява захар

180 гр. пудра кафява захар

1 лимон

1 пакетче желатин

30 мл. вода

1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Избраният плод се почиства и се нарязва на едри парченца, поставя се в касерола и се добавя едрата захар и ½ ч. ч. вода. Поставят се на котлон за 10 минути, а след изтичане на времето се прецеждат през цедка. Получената плодова смес се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок. Разбърква се, сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес. Желатинът се накисва в 30 мл. вода и щом набъбне се загрява за 15 секунди в микровълнова печка. Разбърква се добре и се добавя към останалите продукти. Сместа се поставя в красиви стъклени чаши и се охлажда в хладилник за 2 часа. Панакотата може да се сервира и без чаши, като за целта поставете сместа във формички за крем карамел. А при изваждането от хладилника залейте дъното с гореща вода и обърнете в чинии.

ТАРТАЛЕТИ С МЕД И ЯДКИ

Необходими продукти:

300 гр. пълнозърнесто брашно

200 гр. краве мляко и още 80 гр. за плънката

1 яйце

50 гр. кафява захар

300 гр. мед

150 гр. бланширани белени бадеми

150 гр. макадамия

150 гр. орехи

Начин на приготвяне:

Брашното се стрива с маслото, докато се получат трохи. Яйцето и захарта се разбъркват и се добавят към маслените трохи. Така полученото тесто се замесва и се оставя в хладилник за 1 час, покрито с фолио. Тестото се разточва и се разпределя във формички за мъфини. Медът и маслото за плънката се смесват и се загряват. Когато маслото се разтопи, се добавят ядките и се готвят 10 минути на слаб огън, след което се сипват във формите. Тарталетите се пекат за 20 минути на 180º.

Резултат с изображение за тарталети с мед и орехи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.