Общообразователни

ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Зимата е труден сезон за нашата кожа. Основните фактори, чието неблагоприятно влияние най-тежко се отразява върху нея, са студеният и сух въздух, често острият вятър, топлината в помещенията, засиленият прием на медикаменти. Това може да доведе до суха кожа и напукани устни.

Какви са симптомите при суха кожа?

  • Сухота, сърбеж, залющване, което ангажира предимно долни и горни крайници.
  • Чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ.
  • Зачервена и раздразнена кожа.
  • Нацепване на кожата.
  • Побеляване и лющене.

Какви грижи за сухата кожа могат да се прилагат в домашни условия?

В домашни условия е необходимо редовното прилагане на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на емулсии, тип вода в масло, при които преобладава липидната съставка. Правилният избор на продукт за кожата се базира на дерматологичната консултация, при която лекарят ще определи най-подходящото овлажняващо средство. За предпочитане са продукти, които съдържат млечна киселина и урея. Уреята, вложена в овлажняващ продукт в процент под 10 има хидратиращо действие върху кожата, а над 10 процента има и кератолитично (излющващо) действие. При наличие на силно зачервяване на кожата с оформяне на екземни плаки може да се приложи за кратко време крем, съдържащ 1% хидрокортизон.

Има обаче няколко прости стъпки, които могат да ви предпазят от тези неблагоприятни последици.
Резултат с изображение за грижа за кожата през зимата
Препоръките са дадени от дерматолога са:

  • Приемайте течности. Консумирането на адекватно количество вода подобрява цялостното здраве и подпомага хидратирането на кожата.
  • Стойте под душа кратко, използвайте хладка вода. Продължителната баня с гореща вода отмива естествените мазнини от кожата. Къпете се не повече от 10 минути.
  • Използвайте меки продукти за кожата. Най-добрият избор са кремовете, мазилата и лосионите несъдържащи алкохол и тези предназначени за чувствителна кожа. Не употребявайте антибактериални сапуни или шампоани, съдържащи кожни дразнители като ароматизатори и дезодоранти.
  • Полагайте всекидневни грижи за хидратиране на кожата. Непосредствено след душа, избършете кожата си и нанесете хидратиращ крем с цел овлажняване на най-външния кожен слой.
  • Не прекалявайте с ексфолиантите. Меките ексфолианти подпомагат отстраняването на мъртвите кожни клетки, но твърде честото им прилагане може да раздразни и изсуши кожата. Използвайте ексфолианти един път седмично.
  • Обмислете използването на овлажнител в дома си. Парното отопление може да изсуши въздуха до степен 10% влажност. За да избегнете това, поставете овлажнител в стаята, в която прекарвате най-дълго време и овлажнете въздуха от 30 до 50%.
  • Използвайте слънцезащитни кремове. През зимата е добре кремът да бъде със слънцезащитен фактор 15.
  • Предпазете устните си. Те са особено предразположени към изсушаване, защото кожата в тези участъци няма мастни жлези. Не облизвайте устните си с цел хидратирането им. Вместо това използвайте балсам за устни.

Потребителите инвестират множество средства в нови козметични продукти – кремове и лосиони, против бръчките на кожата. Клиентите трябва да внимават преди да похарчат парите си и да възложат големи надежди на тези препарати.

Твърденията, че активни съставки в тях, повлияващи биологични процеси като продукцията и отпадането на кожните клетки, са необосновани. Сред най-известните „активни съставки“ са:

  • Ретинол, производно на витамин А и първият антиоксидант, използван широко в кремове против бръчки, купувани без рецепта. Антиоксидантите са вещества, които неутрализират свободни радикали на кислорода, считани за основни виновници за стареенето.
  • Хидрокси-киселини, действащи като ексфолианти и премахващи най-горния слой мъртви епидермоцити, стимулирайки продукцията на нови.
  • Коензим Q10, вещвество, отговорно за регулацията на енергийната продукция в клетката. Смята се, че предпазва кожата от слънчевото въздействие.
  • Мед-съдържащи пептиди, стимулиращи колагенообразуването и следователно опъването на кожата.

Свързано изображение
Някои кремове могат леко да подобрят външния вид на кожата след известна употреба, както и да я предпазят от по-нататъшно увреждане. Но липсват продукти, включително и коземтичните, съдържащи лекарства, с потенциала да работят като анти-състаряваща магия. Що се отнася до широко разпространените на пазара кремове, те не съдържат важните субстанции в достатъчно големи концентрации, за да се постигне ефект. Скъпата козметика не дава по-добри резултати от по-евтината. Важно е да се отбележи, че време винаги е необходимо, както за ефект от обикновените препарати, така и за ефект от тези, съдържащи медикаменти и използвани по лекарско предписание.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.