Общообразователни

ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Зимата приключи и вече се радваме на първите слънчеви дни. Видът на нашата кожа е нещо, което може да помрачи иначе хубавото ни пролетно настроение. Студът, вятърът и сухият въздух в затворените помещения с парно са я направили суха, изпръхнала и бледа. Време е да се погрижим за нея и с няколко прости процедури да я накараме да засияе.

Козметичните грижи през пролетта са особено предизвикателство за разкрасителния режим. Сухият въздух и ниските температури отстъпват място на повече влага и слънце. А това е не по-малко стресиращо за косата и кожата. И означава, че трябва да намерите правилния баланс в грижите, така че да възстановите липсите от изминалия сезон и да се подготвите за предстоящия. Вижте какви промени в ритуала си за красота трябва да направите и не губете време да започнете.

Пролетта кожата се нуждае от допълнителни грижи, които да възвърнат нейния младежки и свеж вид, който е изгубила през зимата. Ниските температури и студения вятър са я дехидратирали и изсушили. За тези от вас, които имат желание да се погрижат за кожата си през пролетта и да я подготвят за настъпващите топли дни, ние сме подбрали няколко полезни съвета.

Подхранващи грижи за кожата

Зимата и студът изтощават кожата и изчерпват запасите й от хранителни компоненти. Сега е моментът да възстановите липсите като включите различни видове маски в козметичния си ритуал. За повече блясък и ефективност можете да редувате готови формули срещу стрес, дехидратация и замърсяване с домашно приготвени.

Хидратиращи грижи за кожата

Дори да взимате мерки, отоплителните уреди и екстремните температури през зимата абсорбират почти всичката влага от клетките. Затова в началото на пролетта е добре да осигурите ударна доза хидратация за кожата. Препоръчително е да се миете и къпете с хладка вода, да използвате дневен и нощен крем с по-лека текстура (за да позволите на порите да дишат), да нанасяте лосион след баня и да увеличите приема на течности, плодове и зеленчуци.

Ексфолиращи грижи за кожата

През зимата кожата става сивкава и повяхнала, защото обновяването на клетките се забавя. Така тенът придобива сивкаво и безжизнено излъчване. Можете да почистите порите и подпомогнете излющването на мъртвия кожен слой с нежна пилинг формула. Алфа–хидрокси киселините и натуралните съставки в нея мигновено ще й върнат младежкия и свеж вид.

Слънцезащитни грижи на кожата

Въпреки че употребата на фотозащитни продукти е препоръчителна през цялата година, мнозина я пренебрегват през зимата. Но с настъпването на пролетта слънцето става по-силно и кожата се нуждае от надеждна защита срещу UV – радиацията. Добре е да преминете на дневен хидратиращ продукт със SPF, a при директно излагане на слънце да използвате крем със SPF 30.

Антицелулитни грижи за кожата

Лятото е близо, затова е добре в началото на лятото да подновите и борбата с тези неприятни мастни депа, образвуващия дискомфортната портокалова кожа. Освен спазването на редовен спортен и хранителен режим, би било хубаво да включите в рутината си продукт против целулит, чиято формула освен обичайната съставка кофеин, включва и други мощни агенти, които подпомагат разграждането на мазнините.

Хидратиращи и подхранващи грижи за косата

Подобно на кожата, в началото на пролетта косата също е изтощена и безжизнена. Хубаво е да правите дълбоко подхранващи процедури с натурални масла веднъж на 2 седмици, да използвате балсам с по-лека, но балансираща формула при всяко миене и да не прекалявате с топлинните уреди и стилизантите.

По отношение на шампоана е препоръчително да преминете на балансираща или за нормална коса, тъй като прекалено многото хидратация ще предизвика негативен ефект върху косъма.

Освежаващи грижи за косата

Зимното време е враг на цвета и жизнеността на косата. Затова може би ще е добре да й вдъхнете нов живот с няколко простички промени. Добре е да пострижете връхчетата и цъфтежите, а може би и да освежите цвета. В случай че сте готови за по-радикални действия, обмислете нова, по-къса прическа.

Снимка на Здраве и Красота от природата - Naturalife.bg.

Много важно е да не преминавате точно сега на здравословната диета за отслабване. Това може да лиши кожата ви от необходимите й хранителни вещества и да увеличи сухотата и бръчките по нея. Вместо това изберете балансирано меню, съветват специалистите.

За по-добрия вид на кожата и косата ви през този сезон те препоръчват пиенето на много вода и консумирането на повече риба и зеленчуци. Обратно, алкохолът, кафето, прекаляването с хляба и млечните продукти могат да и навредят.

Не забравяйте и още нещо много важно – пазете кожата си. Дори и не толкова силното пролетно слънце може да доведе до сериозни изгаряния. Изберете крем за лице, който да има защита срещу вредните ултравиолетови лъчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.