ЗДРАВЕ

ПИГМЕНТАЦИЯ НА КОЖАТА

Защо имам тъмни петна по кожата си?

Цветът на кожата обикновено се определя от фототипа на човека и от степента на излагане на слънце. Зоните, които са по-често изложени на слънце са по-тъмни от тези, които остават скрити. Естественият пигмент, определящ цвета на кожата е меланинът, който се секретира от организма, за да го предпази от UV лъчите и освен това определяпотъмняването на кожата. Неправилната пигментация е свързана с грешното функциониране на меланина, което води или до хиперпигментация (тъмни петна) или до депигментация на кожата (по-светли петна). Във втория случай става дума за заболяване – витилиго или албинизъм, което трябва да бъде лекувано.

Hyperpigmentation: What it is and how to deal with it

Причини за поява на пигментация и решенията срещу нея

Пигментацията или тъмното оцветяване на лицето, е много често срещан проблем. Има различни причини, поради които може да се появят пигментни петна.

Мелазма

Въпреки многото причини за поява на пигментни петна, най-често срещаната такава е мелазмата или „маската на бременността“. Причините за нея включват хормонални промени, излагане на ултравиолетова светлина, фамилна анамнеза и недостиг на вещества като цинк и витамин D.

Хормоналните промени възникват по-често при хора, които са на орални контрацептиви или хормонални добавки по медицински причини.

Медикаменти

Някои лекарства изострят чувствителността на кожата към UV лъчите. Когато хората, приемащи такива медикаменти излизат на открито без предпазни мерки, кожата е склонна да страда от свръхпигментация.

Някои лечебни кремове също носят риск. Важно е да се обсъди подробно анамнезата с вашия лекар, както и да се направи пълен списък с медикаменти и кремове, които употребявате.

Подлежащи медицински проблеми

Подлежащи медицински проблеми като чернодробни и бъбречни заболявания също могат да причинят пигментни петна по кожата.

Поствъзпалителна хиперпигментация

Когато кожата е травматизирана и изложена на ултравиолетова светлина, тя се опитва да компенсира чрез пигментация.

Това е причината, поради която много хора се лекуват от хиперпигментацията чрез лазер, тъй като това е един от най-ефективните методи.

Алергични реакции

Тялото отново се опитва да компенсира алергичната реакция чрез пигментация в някои от случаите.

Скрити кожни проблеми

Някои кожни проблеми като автоимунните, например псориазисът, могат да причинят пигментация на кожата.

Използването на парфюми

Някои парфюми съдържат етерично масло от бергамот, което при впръскване върху кожата може да предизвика повишена реакция на пигментните клетки при излагане на UV лъчение.

Безразборна употреба на кремове за избелване и изравняване на тена

Честата употреба на много и различни кремове за изравняване на тена може да предизвика пигментация. Много от тях съдържат хидрохинон, който при отлагане в кожата може да създаде основа за натрупване на пигментни петна.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?

Най-доброто решение е постоянна слънцезащита през най-слънчевите месеци и разбира се отговорно отношение при излагането на слънце.

  • Пазете се от слънцето, за да избегнете поява на петна от пигментация или тяхното увеличаване. Избягвайте слънцето, когато лъчите му са най-опасни, между 10 и 16 часа.
  • Изберете правилно вашата слънцезащита. Индексът за слънцезащита (SPF) трябва да е най-малко 20 или 30 ако сте със светла кожа.
  • Пийте хранителни добавки (капсули или хапчета) преди и по време на излагането на слънце, за да подготвите по-добре кожата си.

Никога не излагайте бебетата на слънце. Предпазвайте децата с подходящи дрехи и крем против изгаряне. 80% от проблемите по кожата се дължат на излагане на слънце преди 18 годишна възраст.

bigstock-Woman-using-sun-cream-on-the-b-94171682


При проблем с пигментацията се постига подобрение при системно използване на слънцезащитен крем от април до октомври в продължение на от 2 до 5 години. В действителност слънцето активизира пигментацията и при правилно предпазване от действието на слънчевите лъчи може да се постигне подобрение.

ГРИЖА ЗА КОЖАТА

Слънцезащитата има превантивен ефект, но може да има и въздействие върху наличните петн, при условие че сте търпеливи и постоянни. 

Успоредно с това, за да намалите тези неприятни петна и за да унифицирате вашия тен,  използвайте депигментиращи продукти, съобразени с вашия тип кожа.

КАКВО ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ НИЕ?

PROF SARACOGLU ОРГАНИК КРЕМ ПРОТИВ ПИГМЕНТНИ ПЕТНА
❗️🌿100 % натурални съставки!

Leke Kremi Diğer Cilt Bakımı %66 İndirimli - Gardrops

Органик крем от ново поколение, специално предназначен за борба с пигментацията по кожата на лицето. Формулата му, която е високоефективна, съдържа неповторима комбинация от растителни пептиди, влияещи директно върху свръхпроизводството на меланин, причина за появаната на пигментните петна. Действието на крема се изразява в инхибиране процеса на меланогенеза, в резултат на което се понижава количеството на меланин в пигментираните зоните. Бързо се абсорбира от кожата и я оставя мека и нежна на допир.
ДЕЙСТВИЕ
✅Коригира пигментните петна;
✅Уеднаквява и балансира тена;
✅Предизвиква нежен пилинг на кожата;
✅Изравнява и подобрява общия тен;
✅Хидратира дълбоките слоеве на кожата;
✅Повишава еластичността;
✅Защитава кожата от UV лъчите (естествен слънцезащитен фактор 30)

РЕЗУЛТАТИ
Премахва пигментните петна;
Осигурява ективна UV защита;
Прави кожата мека и гладка;
Видимо изсветлява тена след 1 месец;
Предпазва от ново пигментиране;
Хидратира;
Забавя / предотвратява стареенето на кожата;
Блокира вредното въздействие на свободните радикали.

WHAT IS HYPERPIGMENTATION The skin gets its color from a pigment called  melanin. Skin pigmentat… | Dark patches on skin, Hyperpigmentation dark  skin, Skin care tips

Продуктът се произвежда по липозомна технология съдържаща екстракти от боровинки, събрани от горите на платото Айдер. Боровинките, събрани от платото Айдер, което има голяма надморска височина и природни условия, са богати на антиоксиданти и витамин С.

  • Благодарение на билковите екстракти в съдържанието си, той помага да се премахнат петната по кожата ви, като засилва колагеновия синтез и позволява на релефа на кожата да възвърне своята гладкост.
  • Със съдържанието на корен от женско биле, кремът пречиства кожата от мъртва кожа в дълбочина, избелва я и помага на кожата да се обновява непрекъснато.
  • Кремът има сертификат за биологичен продукт.
  • Не съдържа оцветители, ГМО и парабени съставки.
  • Препоръчва се за всички типове кожа.
  • Препоръчани съставки: розова вода, сок от мащерка, сок от мерсин, червена боровинка, екстракт от арбут и др.
🛒
https://naturallife.bg/shop/prof-saracoglu-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b0/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.