ЗДРАВЕ, Общообразователни

Чували ли сте за семената от ТЕФ?

Един от проблеми, засягащ цялото човечеството, е нарастващият брой на хората, които не понасят глутен. Поради това всекидневно се търсят безглутенови хранителни източници.

Една от основните хранителни суровини са зърнените култури. В по-голямата им част обаче те съдържат глутен. Но има и такива, които са безглутенови като теф.

Tiny Teff: A Small but Mighty Ancient Whole Grain
Семена от теф

Теф представлява зърнена култура, идваща от Етиопия /разгледай галерията/. Тя набира все по-широка популярност благодарение на вкусовите си и полезните си качества. Смята се, че културата е безглутеновото жито на бъдещето.

Африканската пшеница (теф, Eragrostis tef) постепенно се превръща в модерен кулинарен продукт, към който посягат привържениците на здравословното хранене. Сред поклонниците на тефа са Гуинет Полтроу и Виктория Бекъм и други световни звезди. В този продукт има много калций, протеини, желязо и силициев диоксид. Вкусът й е мек, смята се, че теф има в състава си 8-те незаменими за човека аминокиселини.

NURS ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ОТ СЕМЕНА НА ТЕФ

Алтернативите на пшеницата вече са много. Към списъка с елда, ориз, картофи, нахут, лимец, от които може да се приготвя брашно, вече влиза и теф. В тези продукти не се съдържат глутен и неговите производни, поради което спокойно могат да бъдат включени в диетата на хора с цьолиакия.

Sheger Tribune: Gluten-Free Ethiopian Wonder Grain Teff Is A Favourite  Among Victoria Beckham And Gwyneth Paltrow

Теф за кратко време бе обявен за суперхрана. Това е най-вече благодарение на съдържащите се в него осем неизменими за човека аминокиселини. Малко са храните, които могат да се похвалят с това. В него се откриват още съставки като протеини, фибри, желязо и калций. Продуктът е предпочитан и заради мекият си вкус и лесното си приготвяне.

Съставът е полезен за костите, кожата и съединителната тъкан. Любопитно е това, че доскоро тази култура е била коментирана единствено като храна за добитъка. В същото време доста хора са си дали сметка, че въпросният теф не причинява алергични реакции и се усвоява лесно от човешкия организъм. Това го прави привлекателен за хора със здравословни проблеми. Популярността на тефа може да се обясни също с нарастващото търсене на безглутенови продукти.

Днес теф е сред основните култури, отглеждани и използвани в Индия, Етиопия, Южна Африка, Еритрея и Австралия. Културата е предпочитана, тъй като отглеждането ѝ изисква минимални грижи. Растението дори не трябва да се плеви, тъй като убива плевелите, нито пък да се полива, тъй като издържа на продължително засушаване. Единственото, което местните трябва да направят, е да го насадят, след което да съберат реколтата.

Най-често теф може да се срещне под формата на брашно. У нас засега то може да се открие само в биомагазините. С него могат да се приготвят хляб, палачинки като инжера и други тестени изделия.

NURS ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ОТ СЕМЕНА НА ТЕФ

Според най-новите изсредвания семената от Теф се нареждат на първо място сред най-подходящите зърнени култури, които водят до здравословно отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.